Stor fremgang for Alternativ for Sverige (AFS) – klart størst i kategorien «andre».

Alternativ for Sverige (AFS) som mange betegner som det mest nærliggende svenske partiet til Alliansen i Norge, er i følge flere store meningsmålingsinstitutt det klart største partiet blant kategorien «andre partier».

Opinionsinstituttet Yougov har nylig publisert et partibarometer hvor kategorien «andre» slår ny rekord gjennom å øke fra 4,7% på den forrige målingen til 4,8% i August. Økningen er forsåvidt marginal, men også en bekreftelse på at den forrige målingen på tett under fem prosent ikke var en tilfeldighet.

Ifølge Fria Tider som har snakket med Yougovs kommunikasjonsjef Lars Gylling, opplyser at han forteller at AFS, som har gått til valg på å sende tilbake minst en halv million innvandrere, er størst blant de «andre». Nøyaktig hvor stor oppslutningen til AFS og andre partier i kategorien er, vil han ikke oppgi ettersom de ikke kategoriseres separat.

– Blant de 4,8 prosentene er AFS, Medborgerlig samling og Piratpartiet, sier han. – AFS er det største partiet blant dem, legger han til.

Gylling opplyser også om at ettersom AFS ikke stilles separat i målingene, kan ikke de som som deltar i undersøkelsene krysse av for AFS, men krysse av «andre», og selv skrive partinavnet.

Dermed har altså de som har de som har valgt AFS som alternativ måttet legge litt mer innsats i det, og istedenfor å bare krysse av en rute på enkelt vis, har de i tillegg måtte skrive Alternativ for Sverige ved siden.

– Det er vanskelig å si fordi jeg har ikke testet det, men det er en teori man kan ha, svarer Gylling når han blir spurt om det litt tungvinte systemet for de som svarer AFS på målingene, kan medføre at partiet blir undervurdert.

Lar Gylling er enig i at det er bemerkelsesverdig at AFS får brått så stor oppslutning, men mener det ikke er unikt.

– Når et nytt parti får så mye oppmerksomhet og det finnes velgere for deres budskap, er det ikke uvanlig at man ser så stor oppgang til de her nivåene, sier han.

Nye velgere til en innvandringskritisk blokk.

Yougovs statistikk viser ikke bare AFS budskap om å sende hjem betydelige antall innvandrere lokker tidligere Sverigedemokraterna- (SD) velgere, men også helt nye velgere som ikke tiltrekkes tilstrekkelig av SDs løfte om å «ta en pause i innvandringen til vi har lyktes å integrere de som allerede er her».Den innvandringskritiske blokken har dermed ifølge Yougos tall blitt totalt sett større etter AFS ble lansert.

– Hvor kommer AFS velgerne fra?

– Det er først og fremst de som ikke stemte på noe i 2014 og tidligere SD-velgere, forklarer Gylling.

Les også: Bettingselskaper: SD blir størst i det svenske valget.

Oppslutningen lavere hos opinionsinstitutt som benytter seg av telefonintervju under målingene.

Hos institutt som benytter seg av telefonintervju under målingene, er tallene for kategorien «andre» langt mer marginale. Noe som kan være forårsaket av at det fremdeles finnes mange som er redde for å, i motsetning til å krysse av et alternativ på nettet, si direkte i telefonen at de vil stemme AFS – dette fordi de er redd for at partiet ikke oppfattes som «stuerent» nok i det offentlige rom. Dette vil selvsagt ikke ha noen betydning i et lukket valgavlukke, forutsatt at det eksisterer valgsedler for AFS der da, men at riktige resultater på meningsmålinger også har en påvirkning på de politiske vinder, er det får som betviler.

Les også: Stemmesedler fra SD (Sverigedemokratene) ble holdt skjult i Falkenberg kommune.

Sentio: AFS «helt klart» størst blant de «andre».

Det norske opinionsinstituttet Sentio registrerer også en kraftig vekst for AFS. Sentio foretar meningsmålinger på oppdrag av Nyheter i dag, en nettavis eid av lederen av Medborgelig Samling, Ilan Sadê.

På Nyheter i dags forespurte meningsmåling finnes Medborgerlig Samling, i motsetning til AFS, som et eget separat svaralternativ. Dette til tross for at AFS er større enn Medborgerlig Samling hos Sentio.

Seniorrådgiver Arve Østgaard fra Sentio forteller at AFS er blant de partier som gjemmes i kategorien «andre».

Er AFS det største partiet i den kategorien?

– Ja, helt klart.

Enn Medborgerlig Samling da?

– De er ikke blant de «andre», de har vi separate tall på. Men de er mye mindre, de får 0,4 prosent.

Sentio og Yuogov er de mest pålitelige.

Det er grunn til å tro at Sentio og Yougov er de mest troverdige til å måle AFS`oppslutning. Dette hviler på tidligere erfaringer hvor det historisk sett har vært disse som har vært mest treffsikre når det gjelder å måle SDs oppslutning. Den antatte grunnen til deres treffsikkerhet når det kommer til innvandringskritiske partier, er de måler oppslutning til de respektive partier ut ifra webbpaneler, noe som eliminerer den skremselseffekten det kan ha for noen når de blir ringt opp av ukjente mennesker, fra ukjente nummer for å svare på deres personlige politiske meninger, som man forøvrig er fritatt fra å dele med andre enn seg selv i et valgavlukke. Dette kan i seg selv være meget utslagsgivende på målingene, spesielt for AFS som har en tydelig og kontroversiell profil i forhold til å hanskes med de problemene masseinnvandring og multikultur har påført Sverige.

AFS`partileder Gustav Kasselstrand: «Vi banker på riksdagsporten».

Kasselstrand er ikke overasket over tallene. Partiet er i full gang med sin valgturne, og ifølge han opplever de solid respons fra velgerne.

– Der viser at AFS banker på riksdagsporten, kommenterer han om resultatene i meningsmålingene.

Hva synes du om at ingen av opinionsinstituttene har AFS som separat valgmulighet i meningsmålingene?

– Dette er en metode for å forsøke å holde våre tall nede. De gjør jo ikke det samme med Feministisk initiativ, de får stille som separat alternativ selv om de ikke sitter i Riksdagen.

Les også: Venstrepøbel raserte SDs valgkamp-monument – etter kun èn natt.

Opinionsundersøkelser har den effekt at de ikke bare forutser valgresultatet, men også påvirker det. Svenska Dagbladets Tommy Møller hevdet i september 2010 at «det finnes forskning som påviser at det finnes en såkalt beltevogneffekt. Mennesker flokkes omkring en oppadgående bevegelse».

Spaltist og journalist Tanvir Mansur, som blant annet skriver på det venstreorienterte Politism, har nettopp av nevnte grunn oppfordret sine lesere til å ikke spre og dele meningsmålinger hvor SD har fått høy oppslutning. «Om folk får se høye tall for det partiet, kommer tallene til å bli enda høyere», sier han.

Kilder: Fremhevet med blå skrift i artikkelen.

Har du meninger om saken, benytt vårt kommentarfelt.