Harvey Weinstein’s private israelske spioner

USA – Høsten 2016, startet Harvey Weinstein en kampanje for å undertrykke påstander om at han hadde sexuelt trakassert eller angrep mange kvinner. Han begynte å ansette private sikkerhetsbyråer for å samle inn opplysninger om kvinnene og journalister som prøver å avsløre påstandene.

Ifølge tusenvis av sider med dokumenter og syv personer som er direkte involvert i arbeidet, benyttet Weinstein blant annet firmaer som Kroll, som er et av verdens største bedrift-etterretningsfirmaer, og Black Cube, et foretak som i stor grad drives av tidligere offiserer fra Mossad og andre israelske etterretningstjenester. Black Cube, som har avdelinger i Tel Aviv, London og Paris, og tilbyr sine kunder ferdighetene til «høyt erfarne og trente i israelske elite militære og offentlige etterretnings enheter».

To private etterforskere fra Black Cube, skal ved hjelp av falske identiteter, ha hat møtter med skuespillerinnen Rose McGowan, som til slutt anklaget Weinstein for voldtekt, for å trekke ut opplysninger fra henne. En av etterforskerne utga seg for å være en representant for en kvinners rettighetsorganisasjon og registrerte i all hemmelighet minst fire møter med McGowan. Den samme kvinnelige «agenten» benyttet en annen falsk identitet og utgav seg for å ha vært et av Weinsteins offer og at hun hadde en anklage mot Weinstein, og møtte to ganger med en journalist for å finne ut hvilke kvinner som snakket med pressen. I andre tilfeller utgav «agentene» seg for å være journalister og intervjuet kvinner som kunne angi Weinstein for så å rapportere tilbake til Weinstein om detaljene i anklagene.

Målet med etterretningen, som blir belyst i en kontrakt med Black Cube, undertegnet i juli, var å stoppe publiseringen av overgrepsanklagene mot Weinstein som til slutt dukket opp i New York Times og New Yorker. I løpet av et år hadde Weinstein byråene «presset», og samle inn informasjon om dusinvis av individer, og samlet psykologiske profiler som noen ganger fokuserte på deres personlige eller seksuelle historier. Weinstein overvåket personlig overvåkingsprosessen, og involverte også tidligere ansatte fra sine filmselskaper for å delta i prosessen ved, innsamling av navn og ringe opp Weinsteins ofre som ifølge kilder som mottok dem, følte seg truet.

Teknikker som de benyttet av de ulike aktørene på Weinsteins vegne, holdes nesten alltid hemmelige, og fordi slike relasjoner ofte kjøres gjennom advokatfirmaer, blir undersøkelsene teoretisk beskyttet av advokatklientrettigheter, noe som kan hindre at de blir avslørt i retten. Dokumentene og kildene avslører verktøy og taktikk som er tilgjengelige for rike mektige personer som ønsker å undertrykke negative historier, og i noen tilfeller forhindre utredningen av kriminelle forhold.

Les mer om saken her…