TEKNOLOGI – Kina har begynt å erstatte mennesker med roboter i sine ammunisjons fabrikker, og ser allerede en nedgang i antallet skadde, og økt produktivitet.
Kina er ett land som står i spissen når det gjelder å omfavne robotikk og kunstig intelligens. I fjor så man den at den første robottannlegen utførte en vellykket operasjon på en pasient, og det er planer om å bygge en ubemannet, AI-drevet politistasjon i hovedstaden. Begge utviklingen viser tegn på Kinas fremgang når det kommer til å bli en global leder innen AI innen 2030.
Å være en leder i AI betyr imidlertid også å bruke slik teknologi i arbeidsstyrken som en erstatning for menneskelige arbeidere, noe Kina nylig har gjort ved å bruke automatisering for å øke produksjonen av bomber og artilleriammunisjon.
Xu Zhigang, forsker ved det kinesiske vitenskapsakademiets Shenyang Institute of Automation, sa at nesten 25 prosent av Kinas ammunisjon fabrikker har fått sine menneskelige arbeidere erstattet med «smart maskiner», og interessant nok vente ikke Kina seg til AI fordi landet vil lede AI-adopsjonen. Nei de gjorde det fordi fabrikkene manglet folk som faktisk ønsket å jobbe i slike farlige miljøer.
«Samme hvor høye lønnen som tilbys, er unge mennesker rett og slett ikke interessert i å jobbe i et militært ammunisjonsanlegg i dag,» sa Xu.
Ingen kan virkelig utsette dem for å være skeptisk til jobben, skjønt. Ifølge SCMP, med henvisning til «forskningsrapporter publisert i kinesiske akademiske tidsskrifter», har det skjedd et betydelig antall ulykker de siste årene, med noen tilfeller der arbeiderne ble alvorlig skadet eller til og med døde.
Så stort var sikkerhetsproblemet at de 20-30 fabrikkene som er blitt bygget de siste 60 årene befinner seg på avsidesliggende steder, eller områder med lav befolkningstetthet.
«En gnist kan føre til en stor eksplosjon og redusere anlegget til et krater,» sa Xu. «Risikoen for brann var vår største utfordring. Det hang over hodet mitt som et sverd. »
Siden innføring av automatisering til fabrikkene, har roboter – utstyrt med «menneskeskapte hender og øyne» – vært nesten fem ganger mer produktive enn menneskelige arbeidere og kan sette sammen ulike ammunisjonstyper, inkludert artilleriskjell, guidede bomber og raketter med en effektivitet og perfeksjon noen menneskelige arbeidere sliter med. De blir heller ikke sliten, noe som er et pluss for enhver industri som ser etter å implementere robotteknikk.
Med produktiviteten noe begrenset av tilførsel av råvarer, sa Xu at produktivitetsforhøyelsen sannsynligvis vil falle mellom 100 og 200 prosent «på et minimum»
«Selv om robotene kan frigjøre arbeidstakere fra risikofylte, repeterende arbeidsplasser i bombe maker prosessen,» sa professor Huang Dexian fra Tsinghua Universitets automatiseringsdepartement til SCMP. «Vil det skape nye jobber som kontroll optimalisering, maskinvare vedlikehold og tekniske oppgraderinger. Det vil gi oss en sterkere, sunnere og lykkeligere forsvarsstyrke. »
Til tross for AIs positive effekt på sikkerheten for arbeiderne er det greit å ha bekymringer om deres inntreden i ammunisjons produksjonsprosess. Selv om Xu bemerket at Kinas ikke befinner seg i en situasjon der «man gjør seg klare til krig og fylle ammunisjonslagrene sine med rekordfart», kunne landets nye produksjonsferdigheter føre til at andre land øker farten på sin produksjon av våpen, eller får dem til å øke sitt fokus på utviklingen av egne AI prosjekter av frykt for at de kan bli utklasset av Kina.
Russlands president Vladimir Putin skal ved flere tilfeller ha uttalt at «de som styrer utviklingen av AI, kommer til å styre verden».
Kilde: Zerohedge.com