Polen nekter å overgi makt til EU

POLEN/EU – Lederen av Polens Lov og Rettferdighetsparti (PiS), Jarosław Kaczyński, har sagt at hans parti ikke vil gi etter for EU når det gjelder uenigheten rundt endringer i landets rettssystem.

«Det er selvfølgelig ingen grunn til at Polen skulle gi beslutningsretten rundt reformen av rettssystemet til Domstolen, dette er en intern anliggendet,» sa Kaczyński til Gazeta Polska Codziennie.

Kaczyński, som holder noen offisiell regjeringsposisjon, sees på av mange i landet som landets de facto-leder etter at PiS feide all motstand til sides og kom til makten i 2015.

Han fortalte Gazeta Polska Codziennie: «Programmet for dype forandringer i vårt land vil ikke bli stoppet.»

«Det er ingen måte å komme sammen med de kreftene som har behandlet Polen som deres eget private tyvegods i årevis,» la han til.

Når han ble spurt hva han ville si til velgere som kan bli skuffet over signaler, som kunne vitne om at den nye regjeringen var villige til å gi etter for Brussels krav, svarte han: «Jeg ber dem stole på meg. Jeg ber dere fortsatt om å stole på oss, vi vil ikke skuffe dere. »

I forrige måned ble Polen den første medlemsstaten i EU som ha fått artikkel 7 iverksatt mot seg av EU kommisjonen.

Landets tidligere statsministeren og Eurocraten Donald Tusk avslørte tidligere denne måneden at han trodde Polen kunne stemme for å forlate EU hvis landet ble en nettobidrager EUs budsjettet.

Tusk sa til nyhetssiden Tygodnik Powszechnys: «Jeg har ingen tvil om at et av PiS mål er å» frigjøre «polsk politikk fra byrden av et EU medlemskap.»

«Hvis en dag Polen finner seg selv blant (netto) bidragsyterne, vil den polske regjeringen bestemme at det er på tide å spørre polakker om de fortsatt vil at Polen skal være en del av EU, og da vil de jobbe hardt for at man skal komme til den konklusjonen at det er nødvendig å si farvel til medlemskapet, »

Kilde: gpcodziennie.pl