Mångkulturellt Centrum i Fittja i Sverige innviet torsdag 8. mars en kunstutstilling som skal framheve viktige personer i historien – men hvite menn er ikke inkludert.
Mange viktige personer i historien nevnes aldri i historiebøkene. Det mener Mångkulturellt Centrum som nå vil endre på det med den nye utstillingen «Blant våre helter finnes ingen hvite menn«, som åpnet torsdag 8. mars og fortsetter til den 22. april. Som tittelen antyder er det bare helter med en viss bakgrunn som skal løftes frem.
Slik beskriver Mångkulturellt Centrum utstillingen på sin hjemmeside:
«Utstillingen gir tilskueren mulighet til å reflektere og kanskje sette spørsmål ved de eurosentriske og kjønnsnormative helter, konger og revolusjonære som løftes fram i den vestlige verdens historiebøker».
Bak den står kunstneren Nabila Abdul Fattah og Lejla Harbas. Den førstnevnte har beskrevet hvordan hun fikk ideen til utstillingen på Twitter. Det begynte da hun besøkte Folkrörelsearkivet i Gävle der samlingene vekket en blanding av beundring og misunnelse hos henne.
«For selv om jeg som aktivist kunne kjenne meg igjen i mye i den svenske aktivisthistorien så var den ikke min. Det var ikke mine forfedre det ble skrevet om. Da fikk jeg ideen om å gjøre utstillingen ‘Bland våra hjältar finns inga vita män’. Ikke for å være ‘rasist’ (lol)».
Hun fortsetter:
«… men for å løfte kvinner og ikke-menn som er brune og svarte og kommer fra våre steder i verden. Som var våre forfedre før vi kom til Sverige. For at vi i diasporaen skal få en liten del av det som Folkrörelsearkivet i Gävle kunne tilby.
Mångkulturellt Centrum skriver på sin hjemmeside at mange mennesker som har hatt avgjørende roller i historien ikke synliggjøres i Vestens historiebøker, hvilket begrenser utvalget av forbilder for de som «lever i diasporaen»:
«De fleste historiebøker forteller om de gode, rettferdige og oppfinnsomme europeerne trass i at man i dag f.eks. vet at demokrati og feminisme ikke er utsprunget fra den vestlige verdens genier.»
Mångkulturellt Centrum er en kommunal stiftelse «som virker for et samfunn der mangfold reflekteres i det nasjonale selvbilde og der migrasjon er en opplagt del av den svenske kulturarven».
Utstillingen diskuteres nå heftig på sosiale medier i Sverige, og mottas ikke uten kritikk.
Kilde: Nyheteridag