Är det dags att användningen av «22 juli» kortet blir straffbart?

Återigen har man använt «22 juli» kortet. Den här gången är det Frp politiker Christian Tybring Gjedde som råkat ut för det. Är det dags att börja anmäla sådan ärekränkelse för att få slut på det?

I måndags tryckte Dagbladet ett meningsinlägg av Miriam Einangshaug från MdG. Hon hävdar att Christian Tybring Gjeddes tankar, hållningar och retorik är till inspiration för högerextrem terror och hon drar parallerer mellan honom och Anders Behring Breivik.

«Lärde vi oss ingenting 22 juli» står det i överskriften. Därefter kommer Einangshaug med följande angrepp på Frp:

– Jeg tror ikke det er siste gang vi opplever konsekvensene av høyreekstrem terror, om vi ikke begynner å ta et virkelig oppgjør med tankene og holdningene som drepte. Det skal sitte langt inne å hevde at et politisk parti avler ekstreme holdninger som tidligere har ledet til terror. Men når ett av landets største politiske parti, som inntil nylig satt i regjering, gang etter gang lefler med høyreradikale holdninger, er det på tide at vi kaller en spade for en spade.

Tybring har lagt ut inlägget på sin Facebook sida och skriver att detta är «ärekränkelse och injurierende drittpakke».

Einangshaug uhyrlige påstander som Dagbladet setter på trykk er en ærekrenkelse og farlig injurierende. Slike løgner skaper illusjoner og i tillegg til å være svært belastende også gjør noe med min personlige sikkerhet. Einangshaug bør beskyttes fra henne selv, men det er Ramnefjell og Dagbladet som gjør seg skyldig i overgrepet, skriver han på Facebook.

Att likställas med en kallblodig massmördare är nog den mest allvarliga kränkning man kan utsättas för. Som politiker vill man säkert sitt lands bästa och man är mån om att folket ska ha det bra. Att sedan jämföras med en massmördare är en grov anklagelse. I kommentarfältet på Tybrings facebook inlägg svarar folk med att «detta bör anmälas, nu får det vara slut på smutskastningen från vänstersidan».

Undertecknad har själv blivit utsatt för samma smutskastning. Min arbetsgivare, Trondheim kommun, menar att Alternativ Medias symbolbruk av norska flaggan och användandet av en gammal vikingayxa går «långt ut på högersidan och i riktning mot Anders Breivik«. Man påstår också att jag är en säkerhetsrisk när det gäller skötseln av minnesplatsen för 22 juli i Trondheim.

Kanske är det dags att människor som likställer en med en massmördare blir straffade för det? Kanske är det dags att man i dessa lätt kränktas tidevarv slutar att vifta runt med det absolut värsta av alla kort, «22 juli» kortet?

Min förhoppning är att Christian Tybring och Frp går vidare med saken liksom jag kommer att göra, så att det en gång för alla blir ett slut på denna form av ärekränkning, att jämställas med en massmördare.