Sverige och Norge kan dras med i storkrig

Sveriges överbefälhavare Micael Bydén säger att kriget i Ukraina kan utvecklas till ett storkrig mellan Ryssland och Nato. Då kommer Norge och Sverige att dras med in.

I det senaste avsnittet av SVT:s intervjuprogram «30 minuter» som Sveriges överbefälhavare varnar för att svenskarna måste förbereda sig på att gå i krig med Ryssland som en konsekvens av det medlemskap i Nato som Sverige är på väg in i. Han delar Stoltenbergs bedömning om en förestående eskalering av Ukrainakriget till ett storkrig mellan Ryssland och Nato.

-På det sätt Stoltenberg uttrycker sig och utifrån de utgångspunkter han har, kan jag inte säga annat än att jag delar den bedömningen, säger han.

Det var i fredags som Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg sade i programmet ”Lindmo” i NRK1 att det norska folket måste vara beredda på att ta till vapen mot Ryssland om Ukrainakriget eskalerar till ett storkrig. Stoltenberg sade att risken är «stor». Han beskrev situationen som en ”ödestimma” för Europa.

Och nu säger alltså Sveriges överbefälhavare Micael Bydén att svenskarna som blivande medlemmar i Nato måste förbereda sig på samma sätt som norrmännen.

-Har man inte insett det allvarliga läget med hur det har sett ut fram tills nu, och om det var det här uttrycket från generalsekreteraren som fällde avgörandet: då är det hög tid att man förstår det, förklarar Bydén i SVT-intervjun.

Han varnade för att ett sådant krig kan komma att involvera såväl kärnvapen som andra massförstörelsevapen, exempelvis kemiska och biologiska stridsmedel. Det vi måste förbereda oss på att bli en del av är enligt Bydén en ”förskräcklig och väldigt svår situation”.

Fyll in din epostadresse og abonner gratis på våre artikler

Fyll in din epostadresse og abonner gratis på våre artikler