Fransk ordfører kritiseres for å forby svinekjøttfrie menyer i skolekantiner

FRANKRIKE – En fransk borgermesters beslutning om å skrape svinekjøttfrie skolemenyer har utløst kontrovers. Kritikere sier at ordføreren bruker ideen om sekularisme for å skjule sine anti-muslimske og anti-jødiske holdninger, mens andre hevder at han er for «likestilling,

Forbudet, introdusert av Julien Sanchez, nasjonal front borgermesteren i Beaucaire kommune i Sør-Frankrike, trådte i kraft 1. januar. Ordningen rammer rundt 150, hovedsakelig muslimske elever, totalt 600 lokale studenter.

I et intervju med Valeurs Actuelles-magasinet sa Sanchez at han fant en svinekjøttfri meny «unormal av en enkel grunn: det er inntrenging av religion i skolen.» Han understreket at barn som ikke spiser svin av religiøse grunner, kan spise lunsj utenfor kantinen.

«Jeg nekter å erstatte svinekjøtt i kantinen. Jeg har innsett at mindre og mindre svinekjøtt har blitt servert de siste årene. Det er et kjøtt som ofte produseres i Frankrike, og det er også normalt at vi velger å støtte fransk landbruk, sier han.

Politikeren minnet om at en skolekantine «ikke er en firestjerners restaurant». «Hva om vi finner i morgen noen skrifter av en profet som ber oss om ikke å spise biff eller at en ny religion krever at man ikke spiser stivelsesholdige matvarer eller jordbær? Det vil aldri ta noen ende på dette! »

Nå skal skolen kantiner servere svinekjøtt hver mandag. «Alle har blitt advart, og de som motsetter seg tiltaket, kan organisere måltider for sine barn selv,» konkluderte han.

Endringen er kritisert av enkelte foreldre i Beaucaire, som planlegger å holde demonstrasjon foran rådhuset 15. januar. Ifølge Franske medier.

Beaucaire er ikke den første kommunen som introduserer et forbud mot svinekjøttfrie måltider. I 2015 la borgmesteren Chalon-sur-Saône Gilles Platret ned et forbud mot svinekjøttfrie-menyer i skolekantinene. Forvaltningsdomstolen i den nærliggende byen Dijon blokkerte imidlertid beslutningen i august 2017.

Bymyndighetene anket vedtaket, og siterte at det var i strid med en konstitusjonell rett til fri administrasjon av kommunene.

Kilde: rt.com