Moskva: – Målet med Syria-angrepet var å hindre inspeksjon av det påståtte kjemiske angrepet i Douma

– USA med sine allierte angrep Syria for å ødelegge OPCW-inspektørenes arbeid for å undersøke forholdene omkring det påståtte kjemiske angrepet i Douma, hevdet det russiske utenriksministeriet.

«Trusselhandlingen» av USA, UK og Frankrike var utført «under et ytterst søkt påskudd om bruken av kjemiske våpen av de syriske myndighetene i Damaskus mot forstaden av Douma den 7. april», sa utenriksministeriet i en uttalelse.

Luftangrepene ble utført bare timer før inspektørene fra OPCW (Organization for the Prohibition of Chemical Weapons eller på norsk «Organisasjonen for forbud av kjemiske våpen») skulle starte sin faktaundersøkelse ved det påståtte åstedet.

– Det er all grunn til å tro at hensikten med angrepet på Syria var å hindre arbeidet til OPCW-inspektørene,» sies det i uttalelsen.

Moskva påpekte at de vestlige allierte ignorerte bevis tilveiebrakt av Syria og Russland om at det påståtte kjemiske angrepet faktisk var iscenesatt på en kynisk måte. Videre:

«Det blir stadig mer opplagt at de i Vesten som gjemmer seg bak humanitær retorikk og prøver å rettferdiggjøre sitt militære nærvær i Syria ved behovet for å nedkjempe jihadistene, er på samme side som terroristene, og jobber for full ødeleggelse av landet»

Utenriksministeriet tilføyde at slike konklusjoner også understøttes av motviljen hos USA og dets allierte mot å delta i gjenoppbyggingen av de områdene som allerede er frigjorte av syrisk regjering.

Ministeriet påpekte også at angrepene ble utført på et tidspunkt da syriske troppers offensiv mot IS, Jabhat al-Nusra og andre terroristgrupper var vellykket. «Alle fakta peker mot USAs ønske om å skaffe jihadistene et pusterom til å omorganisere sine rekker og dermed uthale blodbadet på syrisk jord for å vanskeliggjøre en politisk løsning,» sa ministeriet. Russland har «på det sterkeste fordømt» de vestlige rakettangrepene mot Syria, og karakterisert de som «et brutalt brudd på fundamentale prinsipper ved internasjonal lov, og en utidig innblanding i et lands suverenitet.»

Tidlig lørdag sendte Washington og dets allierte mer enn 100 raketter mot sivile og militære anlegg i Syria som svar på et påstått gassangrep i Douma, som har vært klandret Bashar Assads regjering. Syrisk luftforsvar avskjærte 71 cruise-missiler og luft-bakke raketter avfyrt av den vestlige koalisjonen, sa det russiske forsvarsministeriet, og tilføyde at ingen av russernes egne luftforsvarsenheter var involverte i å gjengjelde angrepene.

 

Kilde: Russia Today (RT)