Europeiske forskere skaper liv fra «ingenting»

Europeiske vitenskapsmenn har skapt et levende embryo i et laboratorium uten å bruke egg eller sædceller i ett banebrytende men enormt kontroversielt eksperiment.

Den eksperimentelle forskningen kombinerte to typer stamceller og skapte et levedyktig embryo – som forskerne sier ville gi et ubegrenset lager for medisinsk forskning.

De opprettede embryoene vil også bli brukt til medisinsk behandlingstesting og vil kunne bidra til å kaste lys på en av de største infertilitetsgåtene om – hvorfor embryoene ikke fester seg i livmoren.

Kritikere derimot sier dette er et stort skritt i retning av menneskelig kloning.

Forskerne tror denne nye «kreasjonen» vil kunne føre til kloning av mus innen tre år, og kloning av mennesker rundt to tiår senere.

Forskningsleder, professor Nicholas Rivron fra Maastricht University, sier imidlertid at hovedbruksområdet for embryoene ville være å teste medikamenter og løse dagens infertilitetens gåte.

Han sa: «Som du vet, er embryoer veldig dyrebare, og er umulige å bruke til å teste medisiner på da du ikke har tallene.

«Med blastocysts kan du åpne tallene. Dette vil muliggjøre screening av medisiner i fremtiden.

«Jeg tror ikke på bruk av blastocytter til menneskelig reproduksjon. Dette er etisk svært tvilsomt, og dette ville være kloner av noen som allerede er i live. Menneskelig kloning er helt forbudt. »

Professor Robin Lovell-Badge fra Francis Crick Institute la til at selv om eksperimentet er et stort gjennombrudd for moderne vitenskap, kan det for noen komme som en lettelse at det ikke kan kopieres hos mennesker ennå.

Han sa: «Det kan komme som en lettelse for andre at en slik metode for å produsere mange genetisk identiske humane embryo-lignende strukturer som kan være i stand til implantering, ikke er mulig – selv om det ville være ulovlig å implantere dem i kvinner, slik situasjonen er i Storbritannia. »

Kloning fortsetter å fascinere vitenskapsverdenen, spesielt etter at sauen Dolly skapte store overskrifter verden over i 1996.

Kilde: Express.co.uk