Hvorfor må vi ha Bisfenol A (BPA) i matemballasje?

Bisfenol A eller forkortet til BPA er kunstig fremstilt hormon som benyttes i ulike typer plast for å gjøre den hardere og dermed billigere å benytte ettersom man kan benytte mindre plast jo mer motstandsdyktig den er.

Denne egenskapen til BPA har gjort at stoffet nå nesten er å finne i ALL matemballasje, og benyttes i så å si all produksjon av plastflasker enten det er snakk om brusflasker eller ulike drikkeflasker for barn og voksne.

Det må understrekes her at BPA er forbudt benyttet i leker eller drikkeflasker for spedbarn i EU og Norge, men utenom det så er det så å si fritt frem, og den eneste måte å unngå stoffet på er ved å kjøpe produkter merket med «BPA FRITT».

Så hvorfor er BPA så farlig? Er det fordi det er giftig for mennesker, og hvorfor er det INGEN som sier noe om dette?

Dersom man skal svare på hvorfor stoffet er farlig så kan man gå til websiden erdetfarlig.no som er en informasjons side for miljødirektoratet hvor man kan lese at BPA er farlig fordi:

Bisfenol A er skadelig for øynene, irriterende for luftveiene, allergifremkallende ved hudkontakt og kan skade fostre og evnen til å få barn. Stoffet kan være hormonforstyrrende for mennesker og i miljøet, og det er skadelig for livet i vann.

Når man så vet at miljødirektoratet kjenner til disse farene med BPA og at BPA særlig i plastemballasje for veske smitter av til innholdet så kan man jo begynne å spørre seg «hvordan det kan ha seg at stoffet ikke er forbudt i all matemballasje her i landet».

Videre vet vi ut fra forskning at om man tar en urinprøve hos en frisk voksen mann så vill man finne spor etter BPA i urinen, noe som vitner om at kroppen får i seg mer av stoffet en den klarer å absorbere, og mange forskere mener dette kan knyttes direkte til reduksjonen av friske spermceller hos Europeiske menn.

Man har for eksempel sett at det har vært en nedgang i friske spermceller med hele 40% over de siste ti årene hos menn i Spania og Storbritannia, og en stadig økning i barn født med defekte kjønnsorganer.

Denne typen informasjon burde virkelig skremme både politikere og vanlige forbrukere, og man burde nå gå inn for å få fjernet dette meget helseskadelige stoffet fra Norske mathyller.

En annen grunn særlig for oss menn er at BPA reduserer testosteron produksjonen i kroppen noe som ikke bare gjør oss mindre mandige, men også er en stor faktor for at stadig flere menn legger på seg og få den såkalte pappa magen.

Personlig forsøker jeg å holde meg unne BPA, men i en verden der nesten ALT er pakket inn i plast blir det veldig vanskelig om vi ikke kan få politikerne og den vanlige norske forbrukeren med i kampen mot BPA.

Artikkelen er fra Havets Venner.