Navnet Muhammed populært som aldri før i Europa

Den muslimske profetens navn er nå det mest populære guttenavn til spedbarn i flere europeiske storbyer

I århundre har kristne navn som John, Christian og Thomas vært blant de mest populære til guttenavn i Nord-Europa, men de får i stigende grad konkurranse fra navnet på islam sin grunnlegger. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Muhammed er således det mest populære guttenavn blant nyfødte i England og Wales, og det nest mest populære i Belgia – kun overgått av det bibelske Lukas.

Nye tall viser dessuten at Muhammed topper listen i Belgias hovedstad Brüssel, norske Oslo, og svenske Malmø.

Selv om navnet stadig befinner seg et stykke nede på listen totalt sett, vokser dets popularitet i Tyskland og de skandinaviske land. Hos tyskerne er det gått fra en 41. plass i 2015 til en 26. plass i 2016, i Sverige fra en 35. plass i 2016 til en 21. plass i 2017, og i Norge fra en 30. plass i 2016 til en 24. plass i 2017.

Når muslimer føler at deres tro og identitet blir utfordret i offentligheten, er de mer tilbøyelige til å markere hvor de hører til, vurderer islamforsker og adjunkt ved Københavns Universitet Niels Valdemar Vinding.

– Henvisningen til profeten er en måte å bekjenne og identifisere seg som muslim på. Det samme skjer blant dansker så vel som blant Midtøstens kristne, som gir deres barn tydelige kristne navn, sier han til Kristeligt Dagblad.

Også i Hollands fire største byer Amsterdam, Rotterdam, Haag og Utrecht er navnet det mest populære ifølge tidligere statistikk.

Litt mer beskjeden er navnets framgang blant nyfødte i Danmark, hvor det er gått fra 40. plassen i 2015 til 31. plassen i første halvår av 2017.

– Min kvalifiserte gjetning med hensyn til hvorfor navnet er mindre populært i Danmark enn i Norge, Sverige og Tyskland, er at ordet Muhammed er blitt koblet til Muhammed-krisen, og det setter litt skår i navnet, sier Niels Valdemar Vinding til Kristeligt Dagblad.

De senere års flyktningetilstrømning spiller åpenlyst en rolle i Tyskland og Sverige, men også i Danmark og Norge, som har mottatt flyktninger fra især Syria.

 

Kilder: Ekstrabladet, Kristeligt Dagblad