Viktor Orbán-vennen Janez Janša har nå tillatelse til å danne ny regjering i Slovenia etter at Janšas anti-immigrasjons parti, Slovensk Demokratisk Parti (SDS), fikk 25 % av stemmene ved søndagens parlamentsvalg.
SDS må imidlertid knytte seg til minst to andre partier for å oppnå parlamentsflertall. Det blir ikke lett siden de fleste andre partier har utelukket en koalisjon med Janez Janša på grunn av hans påståtte ekstremistiske synspunkter.
Slovenias president Borut Pahor uttrykte sin misnøye med valgutfallet: «Jeg liker ikke å gi mandatet til det som ble valgets største parti, men jeg gjør det likevel fordi jeg tror sterkt på demokratiet,» sa Pahor til avisa Delo.
Observatører i Slovenia spår lange og tøffe regjeringsdiskusjoner mellom de ni partiene som nå entrer parlamentet.
Foreløpig opptelling viste at anti-etablissement partiet Marjan Šarec (LMS) endte på andreplass med 12%,. Šarec fortalte reporterne rett etter valget at han forventet en mulighet til å danne regjering siden de fleste partier hadde sagt at de ikke ville slutte seg til en SDS-ledet regjering: «Hvis alle holder seg til hva de sa før valget foventer vi å kunne danne regjering», sa Šarec.
Slovenia var en gang del av det nå oppløste Jugoslavia og er blant annet fødelandet til USAs førstedame Melania Trump. Landet som nå har ca. 2 millioner innbyggere grenser til Østerrike, Kroatia, Ungarn og Italia og har en del av Adriaterhavet som kystlinje. NATO-landet Slovenia ble tilsluttet EU i 2004, og har brukt euro som offisiell valuta siden 2007. De fleste slovenere er tilsluttet den romersk-katolske kirke.
Velgere i flere østlige EU-land , spesielt Ungarn og Polen, har favorisert partier som går i mot EUs planer om at medlemslandene skal akseptere asylsøkere under et kvotereguleringssystem.
«Vårt parti setter Slovenia og slovenere først,» sa Janša etter at de innledende valgresultatene ble offentliggjort. Janša, som var statsminister fra 2004 til 2008 og fra 2012 til 2013, har også sagt at han ønsker å redusere skatter og øke privatiseringen.
Kilde: The Guardian