Syrisk regjering til alle syriske flyktninger: «Dere kan vende hjem!»

Den syriske regjeringen anmodet sist tirsdag offisielt alle krigsflyktninger om å returnere til Syria for gjenoppbygging av landet, og uttalte at store områder nå var frigjorte for terrorister.

Den for mange overraskende og uventede appellen reflekterer den syriske regjeringens økende selvtillit etter syv år med krig. Mens syriske tjenestemenn enkeltvis under TV-opptredener utenlands også tidligere har appellert til syrere om å returnere, så er dette den første formelle appellen kringkastet over de offisielle media-kanalene.

Regjeringen kontrollerer nå mer enn 61% av Syria. Sammenlignet med tidlig i 2017 kontrollerte de kun 17%, i følge det britiskbaserte Syrian Observatory for Human Rights som nøye overvåker konflikten.

Over 5.6 millioner syrere har flyktet fra landet. Det syriske utenriksdepartementet sier at mange innenlands flyktninger allerede har returnert til hjemstedene, og anmoder nå om at utenlands flyktninger gjør det samme.

Mange syrere hevder imidlertid fortsatt at de umulig kan returnere; enten fordi hjemmene deres ble ødelagt under kamphandlingene, eller fordi de frykter militærinnkalling og gjengjeldelse fra regjeringen.

Nye kamphandlinger i sørvest

SyriaKart

Syriske regjeringstropper, med viktig støtte av Russland og Iran, gjenerobret nylig store områder nær hovedstaden Damaskus, og fører en ny offensiv som FN hevder har sendt mer enn 270,000 mennesker på flukt.

Etter anmodning fra Sverige og Kuwait, planla FNs sikkerhetsråd lukkede møter torsdag angående den nye offensiven og den rask forverrede humanitære situasjonen i sørvest.

FN-organisasjonen UNRWA, som ble opprettet i 1949 for palestinske flyktninger i Midtøsten, klager i den anledning på USAs sterkt reduserte bistand til sin organisasjon. Rundt 5 millioner palestinerne oppholder seg i stor grad i den nye krigssonen.

 

Kilde: Breitbart