Lucia-feiring i Sverige må vike for Islam

Forbud mot Lucia-tog i Mellerud og Motala i Sverige. Terrorhinder satt opp rundt julemarkeder i Malmø. En merkbar kulturforskyvning pågår, der Islam og konsekvenser av Islam vinner terreng.

Den 13. desember er Lucia-dagen som feires over store deler av Europa, Sverige ikke minst. Når Lucia-feiringen nå flere steder avlyses, vekker det stor debatt over hele landet. I Motala har Lucia-feiringen blitt innstilt på Kærrbacken skole. I følge førskolesjef Anna Karmskog tas beslutningen i henhold til de svenske skolelovene som sier at man er i mot diskriminering, krenkende behandling og ekskludering.

– Mange kjøper inn Luciadrakter og julenisseklær for engangs bruk, men det føles ikke rett å tvinge foreldre til å kjøpe dette til barna, sier Anna Karmskog.

Dessuten sier Karmskog at mange barn å bli urolige og lei seg i store folkeansamlinger, samt at det settes spørsmål ved «kjønnsperspektivet» når man «går på rad og rekke i et Lucia-tog».

Mellerud avlyste Lucia-feiring

I Mellerud besluttet Åsens skole å boikotte Lucia-feiringen helt og holdent, både i de yngste og mellomste aldersklassene, skriver journalisten Joakim Lamotte, etter at opprørte foreldre kontaktet ham.

En av foreldrene på skolen, Ingrid Stewart, svarer på hvorfor Lucia-feiringen er innstilt:

– Det virker noe ullent. Visse foreldre har fått som svar at ikke alle kan delta fordi de ikke har råd til klær. Men i fjor lånte skolen ut til de som ikke hadde, og vi er mange som gladelig gir bort det vi ikke trenger.

– Senere har man også brukt tidsknapphet som unnskyldning, men det holder ikke som argument. En uke forleden kom barna hjem med godteri etter at klassekameratene med muslimsk bakgrunn hadde vist bilder av Mekka og fortalt om profeten Muhammed.

– Ulike religioner og kulturer skal kunne leve side ved side synes jeg, og derfor er det rimelig å tenke seg at påskens og julens tradisjoner også kommer med, mener Ingrid Stewart.

Muhammeds reise til himmelrik

Ingrid Stewart tror at forbudet har med religion å gjøre.

– Jeg mistenker det. Alle vil nok ikke kjenne seg tilpass med Lucia-feiring i skolen. Men i forrige uke feiret skolen Muhammeds reise til himmelriket uten en gang å informere oss. Religioner skal kunne leve side om side. Da kan man rimeligvis ikke velge bort kristne historier og feiringer, sier Ingrid Stewart.

Lucia-feiring er veldig viktig for mange svensker, og Ingrid Stewart sier at datteren hennes gråt da hun fortalte om avlysningen.

Foreldre boikotter skolen

Nå planlegger flere foreldre å boikotte skolen den 13. desember og i steden feire Lucia sammen hjemme hos Ingrid Stewart.

Rektor Lena Andersson skal senere ha meddelt at Lucia tross alt kommer til å bli gitt oppmerksomhet på skolen, men at detaljplanleggingen ikke er klar ennå. Foreldre mener imidlertid at dette er en overglatting i ettertid fra skolens side.

Tilpasning til Islam

Mange mener nå at den innstilte Lucia-feringen er et forspill til å tone ned julen og kristne høytider, for å tilpasse seg Islam.

Samtidens medarbeider Mohammed Omar, vel bevandret i islam, skriver at man på nettsiden Islamguiden kan lese hvordan fundamentalister ser for seg at den svenske skolen kan tilpasse seg muslimenes krav. I avdelingen «Råd og tips til svenske skoler ved møte med muslimer» finner man Lucia under rubrikken «Kristne høytider». Her står klart og tydelig at de islamske fundamentalistene vil ekskludere alle svenske høytider og at de ikke vil at deres barn deltar: Muslimer skal lære seg at kristne høytider tilhører den utro svenske majoritetsbefolkningen.

Terrorhinder i Malmø

Det rapporteres også at terrorhinder er satt opp i Malmø foran årets julemarkeder. Julemarkedet på Gustav Adolfs torg er innhegnet av terrorhinder for at forhindre at den terroren som skjedde ved Gedächtskirche i Berlin i fjor, da tolv personer omkom, ikke skal skje igjen.

Enda en tilpasning til islam skjer etter at store grupper med muslimske innvandrere har kommet til Europa. «Koranklossene» står som bombastiske symbol på de svenske myndigheters, og mange muslimers, hat mot den kristne julehøytiden.

 

Kilde: Samtiden