Barnevernflyktningers «mor» i Polen

Liz Lamey lever mer for andre enn for seg selv. Hun har solgt mye av det hun eier og har, og selger campingvogner sammen med sin sønn for å klare seg ut denne sommeren, med å redde barn og foreldre som flykter fra barnevernet i Norge. Nå er hun barnevakt for en gutt på 11 måneder for å få betalt denne månedens husleie hvor det kan være plass til ca. 20 personer om det kniper. Hun har opplevd mange tilbakeslag for å komme der hun er i dag..to punkteringer…bare på vegen ned fra Norge til Polen, hun har ikke råd til tipp topp kjøretøy når hun skal redde så mange andre mennesker, men nå er hun i gang.

FB_IMG_1562003525075
Enkelt men fargerikt og koselig har Liz laget det.

Hun trenger så sårt donasjoner. Hvis 60 000,(som er antallet medlemmer i alle barnevernsgruppene på Facebook) satte inn ti kroner hver, kunne Liz kjøpt ett hus i Polen, i stedet for å leie….. i dag, må hun ha mellom 5 og 6 000,- hver mnd, for å betale vann, strøm og husleie og da er ikke maten inkludert. Plutselig er det du som trenger hjelp, så du må stille opp nå om du ønsker å få hjelp når det trengs. Du vet aldri når det eventuelt blir din tur å rømme til Polen. De som rømmer blir fratatt barnetrygd og andre ytelser. Jobben har de måttet reise fra, de har ingenting. Det er selvsagt lov å betale mer, mye mer, men alle har råd til 10 kroner i måneden, absolutt alle.

FB_IMG_1562003531980
Kjøkkenet står klart i Polen og venter på de som trenger beskyttelse fra barnevernet i Norge.

To familier vurderer nå å rømme til Polen, men en far stoler på systemet, og det er det 90 % sjanse for at han vil tape etter statistikken. Det er ikke like lett for alle å innse at rettssystemet er korrupt, og livsfarlig å stole på. Det norske systemet bryter artikkel 8, privatlivets fred daglig. Dommere er korrupte og følger ikke loven og ødelegger barn og foreldre. Jenter som har vært under barnevernets omsorg, kan ikke bli gode mødre, sier barnevernet…gutter kan ikke bli gode fedre heller. Dermed blir foreldre som selv har vært under barnevernet passet ekstra på, og mange mister selv barna sine til barnevernet. Det er 8-9 ganger så mange barn, som dør under barnevernets omsorg, enn dem som bor hjemme, viser statistikken.

Den polske konsulen ble utvist fra Norge tidligere i år, fordi han hjalp norske familier med barnevernet. Da han nektet å dra, ble han av Erna Solberg sett på som persona NON grata (en person uten betydning) og da han dro hjem til Polen, en uke senere, fikk han Familieprisen i Polen. Polen svarte på tiltale og utviste den norske ambassadøren fra Polen. Presidenten i Ordo iuris, det største advokatfirmaet i Polen, har i ettertid lovet, at alle som flykter til Polen, skal få bistand fra dem.

Det bør ikke være sånn at det må ramme folk direkte før de donerer en tier i måneden mener Liz. Hun hjelper først de som er villige til å vise at de bryr seg om andre i lignende eller verre situasjoner.

Bidrag kan settes inn på kontonummer : 2280 23 55 495 eller vipps 91746144, da går pengene direkte inn til barnevernskampen til Liz Lamey. Hun setter umåtelig pris på alle donasjoner samme hvor lite du har å avse i måneden. Alt hjelper der nøden er størst.

Author: Merete Hodne

Journalist for Alternativ Media, frisør og blogger.