Nå er den her: «Den antirasistiske kokeboken»

I september i fjor slapp «influenseren» Isato Aysha Jones kokeboken «Kerr Jollof, vestafrikansk mat på svensk», en bok hun selv betegner som «en antirasistisk kokebok».

«Rasisme, eksludering, inkludring» og så videre er det som går igjen når Aysha ytrer seg gjennom ulike mediekanaler. Hun sier at hun vokste opp i et kjøkken som forente familier og hvor maten bygde broer mellom kulturelle forskjeller.

I et intervju på nettstedet Helio sa hun blant annet dette om sin antirasistiske kokebok:

Jeg ville bli forfatter da jeg var barn, men jeg hadde også en drøm om å skrive en kokebok. Så derfor kombinerte jeg det jeg skrev med tekster om min oppvekst i Ørebro og oppskrifter fra Gambia og skrev en unik antirasistisk kokebok. Tekstene er koblet til min relasjon til maten, og hvordan det var å vokse opp som en svart kvinne i Sverige. Det finnes et kapittel som heter «Den brente kjøttbollens dag». Det var det jeg ble kalt som barn, og derfor spiste jeg ikke kjøttboller i oppveksten. I boken har jeg byttet ut proteinet i en tradisjonell gambisk rett med kjøttboller for å slutte fred med kjøttbollen.

Det svenske partiet Venstrepartiets leder Ebba Elena Alexandra Karlström oppdaget den antirasistiske kokeboken på Facebook, og ble så imponert at hun inviterte Aysha og afghanlederen Fatima Khawari, og Imam Aldebe, som er datteren til to fremmedkulturelle centerpartipolitikere til en middag koket sammen fra en av oppskriftene fra den antirasistiske kokeboken. Karlström kunne ikke overraskende senere melde at det var en fantastisk oppskrift. Hva annet kunne hun uansett utfall si?

Da vet vi at den antirasistiske kokeboken er på markedet. Så løøøp og kjøøøøp!!!