Upproren i Malmö beror på orättvisorna i samband med korona

Finsk universitetslektor säger att upproren i Malmö i samband med koranbränningen beror på koronasituationen. Våldsamheterna och upproren beror på att invandrare drabbats hårdast av korona.

Helgens våldsamheter och uppror i Malmö startade efter att man bränt Koranen i Rosengården i Malmö. Ôver 300 människor deltog i upploppet och de tände eld på bildäck och bilar och man kastade sten på polisen och räddningspersonal.

Enligt Emilia Palonen som är lektor på universitet i Helsingfors och som forskar i politisk ekstremism, beror våldet och oron på den slappa korona hållningen som Sverige haft.

-Koronan har orsakat en orättvis situation bland befolkningen. Medelklassen har kunnat jobba hemifrån och på så sätt skydda sig mot smitta. Men de lågavlönade har inte haft samma möjlighet.

I Sverige har korona spridit sig mest bland invandrarbefolkningen. Palonen ser detta som ett problem för att de lågavlönade har inte kunnat undgå smittan på grund av sitt jobb.

-Koronasituationen i sig själv har redan orsakat en känsla av hopplöshet. Då räcker det med att man bränner en Koran för att en sådan här situation ska uppstå.

Trots att hon är forskare kan hon inte hänvisa till tidigare epidemier som orsakat våldsamheter och upplopp som bevis för sin teori. Hon kommenterar inte heller varför den orättvist behandlade folkmassan skrek ramsor som uppmanar till mord och utrensning av judar, vad de har med koronasmittan att göra. Eftersom det är regeringens fel att invandrarbefolkningen har lågavlönade jobb, så är det regeringens fel att de drabbats hårdast av korona. Med andra ord är det svenska regeringens fel att invandrarbefolkningen uttrycker sina känslor på detta sätt.