Slaveri-overlevende i rasistisk sjoko-sjokk!

Denne esken ga Kiara rasistisk sjoko-sjokk. Foto: Privat.

Den afroamerikanske innvandrerkvinnen og slaveri-overlevende, Kiara Houston, fikk et brutalt møte med norsk sjoko-rasisme da hun helt uforberedt fikk øye på Nidars Mokkabønner i sin lokale Rema 1000 butikk på Vålerenga. – Jeg trodde ærlig talt sjoko-Norge var ferdig med slaveritiden i USA nå, vi lever jo tross alt i vår herres år 2021, sier den åpenbart pregede kvinnen.

Fikk sjokk.

Som overlevende etter slaveriet i USA, som opphørte så sent som i 1865, var det naturligvis traumatiske minner som raskt skred gjennom Kiaras hode da hun fikk øye på den rasistiske esken med Mokkabønner.
– Jeg kan bare beskrive det som et eneste stort sjokk, sier hun.

Fra Wikipedia: Sjokk utvikler seg gjennom fire faser; initiell fase, kompensatorisk fase, progressiv fase, og refraktorisk fase.

  • Initiell fase – Utilstrekkelig blodgjennomstrømning fører til hypoksi og at mitokondriene ikke kan produsere ATP. Cellemembranene blir skadet, og cellene begynner anaerobisk respirasjon. Dette fører til opphopning av laktat og pyruvat, som igjen fører til systemisk metabolsk acidose. Prosessen i leveren som fjerner disse stoffene fra blodet krever oksygen, som ikke er tilstede.
  • Kompensatorisk fase – I denne fasen begynner kroppen å bruke diverse fysiologiske mekanismer for å reversere sjokktilstanden. Personen vil begynne å hyperventilere for å kompensere for acidosen. Baroreseptorer i arteriene registrerer det fallende blodtrykket, og setter i gang utskillelse av adrenalin og noradrenalin. Disse fører til perifer vasokonstriksjon, som fører til økt blodtrykk og hjerterate. Hormoner fører også til konstriksjon av arteriene som leder til nyrer og fordøyelseskanalen, for å lede mer blod til hjertet, lungene og hjernen. Lav blodtilførsel til nyrene fører til den lave urinproduksjonen som er karakteristisk for sjokk.
  • Progressiv fase – Dersom tilstanden ikke blir effektivt behandlet vil den gå videre til den progressive fasen av sjokk, der de kompensatoriske mekanismene begynner å svikte. Natrium-ioner vil sive inn i cellene mens kalium-ioner siver ut. Fortsatt anaerobisk respirasjon forverrer den metabolske acidosen, og sfinktere i arteriolene og prekapillarene trekker seg sammen slik at blodet blir værende i kapillarene. Dette fører til økt hydrostatisk trykk, som sammen med histaminutskillelse fører til lekkasje av væske og proteiner til vevet, og blodet blir mer konsentrert og mer viskøst. Vitale organer begynner å bli skadet på grunn av oksygenmangelen.
  • Refraktorisk fase – I dette stadiet har vitale organer sviktet, og sjokket er irreversibelt; hjerneskade og celledød er et faktum, og døden inntrer raskt.

– Jeg var på vei til butikken for å handle dadler da jeg plutselig følte et sug etter noe søtt og godt. Jeg har bodd bare to måneder i Norge, og hadde derfor ikke smakt eller sett alt godteriet som bugnet i de norske butikkene, sier hun med en tankefull mine. – Jeg fått fortalt at kremtopper fra Nidar var veldig gode, men at jeg måtte passe meg for å ikke ta feil av dem og Nidars Mokkabønner, da disse eskene ligner sinnsykt mye og at de sleipe, utspekulerte og profittjagende konsulentene fra Nidar har til vane å plassere disse side om side i hyllen for å selge Mokkabønner ved at folk tok feil av dem og Kremtoppene. Denne taktikken brukes angivelig for at ingen egentlig liker Mokkabønner, men noen kjøper dem fordi de plukker feil og tror de kjøper de deilige kremtoppene. Jeg holdt på å gå i den samme fellen selv, men hadde det ikke vært for den åpenbart skrikende rasistiske esken, ville jeg ikke merket det og dratt svineriet med meg hjem.

Les også: Haribo stopper godteri etter rasismeanklager.

Naken svart slavekvinne med synlige pupper og greier.

På avstand ser den gule esken både innbydende og uskyldig ut. Men dette er før man ser den på nært hold. Over navnet «Mokkabønner» på esken er det plassert en naken svart slavekvinne, kun ikledd en rød badehåndduk og en rød fjollete hatt med en lang dings på toppen, antagelig for å antyde at svarte kvinner ikke har råd til en ekte kjole og har stereotypisk fjollete smak. Både på armer og ben ser vi noen som ligner på lenker. Overkroppen er helt naken med pupper som dingler uhemmet og provoserende. – Hvis dette representerer nordmenns syn på svarte innvandrerkvinner er kanskje ikke Norge landet for meg. I hvert fall føler jeg meg langt ifra velkommen hvis ikke dette rasistiske produktet enten fjernes fra butikkhyllene, eller i det minste bytter embalasje.

Les også: Rasistisk godteri må fjernes fra godterihyllene mener sosialantropolog.

Feministene reagerer

Vi spurte Ruth Balleberg fra Kvinnerasistisk Antisenter om hun har forståelse for Kiaras reaksjon.
– Ja, for faen! En ting er sjokket den stakkars svarte søsteren vår opplevde, en annen ting er belastningen for oss feminister som nå, når vi ser en eske Mokkabønner, ikke greier å se for oss annet enn hvite, feite, sadistiske middelaldrede menn som sitter og glefser i seg Mokkabønner mens de fryder seg over undertrykkelsen av afrofargede som tydeligvis pågår den dag i dag med stor skala, sier Ruth. Faen også, legger hun til.

Les også: Fazer vil fjerne kineseren fra Kina Snacks-pakken etter massiv rasisme-kritikk i Sverige

Nidar vurderer å legge seg ekstremt paddeflate.

Dirigerende admistrator for Nidar, Birger Blodfallstrykk, sier i en epost at han beklager den redselen og terroren Kiara opplevde, og vil ta tak i dette på et ekstraordinært styremøte så snart som mulig. – Våre Mokkabønner har en lang tradisjon, og ble for første gang lagt for salg i butikkene i en tid vi selvsagt tar avstand fra nå. Vi erkjenner at vi ikke har fulgt med i tidens tann, og at datoen i dag har et høyere tall enn dengang, og derfor er alt som skjer nå mer riktig enn hva som skjedde dengang. Sånn sett er også holdninger og verdier fra datoer med lavere tall enn det høye tallet 2021, helt åpenbart dummere enn nå. Dette er enkel matamatikk, og det forstår vi godt. Bare se på steinalderen, da de ikke hadde tall i det hele tatt. Da var hele gjengen helt koko, og dit vil vi selvfølgelig ikke tilbake til, skriver Blodfallstrykk.

( I disse tider er det ikke lett å forstå satire, så vi nevner det for sikkerhets skyld.)