Alternative medier skal aldri søke pressestøtte | Alternativ Media®

Filter Nyheter, Document og Resett fikk avslag på søknadene om pressestøtte.

Hva er det Document og Resett tenkte på? De har i årevis kritisert de etablerte mediene som flere mener er altfor regimevennlige, blant annet for at de har gjort seg til slaver av en pressestøtte, betalt av de de er satt til å kritisere, det vil si staten og myndighetene. Og så har de krøpet fram og lagt seg ned som noen tiggere for å be om avhengighetsdannende pressestøtte. Ydmykende nok for deres lesere, men i tillegg fikk de avslag.

Jeg har full forståelse for at Filter Nyheter, med Harald Klungtveit i spissen, har søkt om smiskebelønning (pressestøtte). De har jo vært infernalske på å være best i å kritisere – ikke regimet – men de som kritiserer regimet. Derfor ville det blitt unødvendig å forandre kurs for å opprettholde støtten, og de kunne beholde sin versjon av integritet.

For meg var det veldig overraskende at Filter fikk avslag. De har slikket regimet mer enn tilstrekkelig der hvor Alternativ Media® aldri ville ha slikket noen som helst. Det de røk ut på var andelen debatt- og kommentarstoff, som var for liten. Ikke overraskende at Filter ønsker et trangt debattklima, men overraskende at regimet straffer dem for akkurat det.

At Resett søkte pressestøtte er forsåvidt forutsigbart etter den negative trenden vi har sett over lengre tid, hvor lysten til å bli helt mainstream har kuliminert med Maria Zähler som ansvarlig redaktør.

Resett røk ut på, om jeg forstår Medietilsynet riktig, journalistisk proffesjonalitet. Kort oppsummert, der altså.

Document røk ut, ifølge dem selv, fordi de ikke hadde et abonnementsopplegg klart hele kalenderåret, og derfor ble ikke de øvrige kriteriene vurdert. Dette er igjen min kortversjon.

I motsetning til Resett har Document beveget seg i en mye modigere og bedre retning de siste par årene. Først og fremst på grunn av deres kritiske tilnærming til covid-narrativet, hvor den rake motsetning, Resett, stolte blindt på regimet og til og med solgte munnbind med Resett-logo. Et meget uheldig signal, spør du meg. Så Document er den av dem som har mest integritet å opprettholde.

Når vi i ettertid vurderer spesielt Resetts, men også Documents bevisste handlinger for å tilpasse seg en plass i klubben for de pressestøttede, stiller jeg et spørsmål som er like relevant som det er nødvendig; hvordan ville disse aktørene latt seg påvirke i ettertid av en eventuell innvilgelse av pressestøtte?

Svaret er at det er psykologisk langt verre å miste noe man har fått, enn å ikke få noe man aldri har hatt. Og da tror jeg at faren for at ansvarlige redaktører publiserer heller ti artikler for lite av den kritiske sorten, enn en for mye.

Så noen åpne spørsmål til ansvarlige de respektive redaktørene Hans Rustad og Maria Zähler:

Hva var det dere tenkte på? Hva ville dere, eller trodde dere at dere ville oppnå for å styrke alternative mediers troverdighet blant folket med å be om statlig pressestøtte? Hva ville dere ofret for å beholde støtten? Og ikke minst, vil dere la dere korrigere i tiden fremover for å søke på nytt neste år?

Dere vet nok, og jeg vet, hva som skal til for å få støtten innvilget neste år. Og jeg håper virkelig at dere ikke biter på, spesielt ikke Document.

Min løsning for en så fri og uavhengig presse som mulig, er å fjerne pressestøtten totalt. En presse som gjør seg helt eller delvis avhengig av penger fra det regimet de er ment å være kritiske til, har ikke livets rett. I hvert fall ikke som et alternativt medie.

Fyll in din epostadresse og abonner gratis på våre artikler