Forskere utvikler et instrument som skal påvirke dine drømmer.

Drømmer er et merkelig fenomen; når dagen er slutt og vi tar natten, blir vi bevisstløse, kroppene blir lammet, og vi glir inn i livaktige hallusinasjoner, før vi raskt glemmer hva vi nettopp opplevde. Nå er forskere ved MIT i ferd med å konstruere et grensesnitt for å påvirke denne tilstanden, noe som kan være nøkkelen for å fremkalle geniene i oss.

Perioden mellom våkenhet og den dype restituerende søvnen kalles hypnagogiga. Den flytende overgangen mellom disse to tilstandene har lenge blitt betraktet som tiden hvor man kan slippe inn til en kreativt og briljant del av sinnet.

Oppfinnere som Thomas Edison, Nikola Tesla og Salvador Dali har med vilje gått inn i denne tilstanden, noe de tilskriver mye av årsaken bak deres oppfinnelser og mesterverk.

Ved å holde et par stålkuler mens de sovnet inn, ville de gå inn i en hypnagogisk tilstand i løpet av få sekunder, før musklene deres ville slappe helt av, ballene ville falle til gulvet, og de ville bli revet tilbake til våken tilstand. Denne korte inngangen til drømmende tilstand tillot dem å huske de bisarre hallusinasjoner og geniale tankene som fløt i den kreative eteren.

Det var en del av Dali’s berømte paranoiacritiske metode som ga resultatet til hans mest ikoniske arbeid. Men i stedet for stålkuler brukte Dali en metallnøkkel og en opp-ned plate som den skulle lande på for å lage en høy klang. Dali fant ikke bare ut at disse mikro-slumringene boostet hans kreativitet, men de ga også en forfrisket mental tilstand, uten å bli groggy av lengre søvn.

Med tanke på disse oppfinnerne utvikler nå MIT-forskere en modernisert versjon av «stålballteknikken» gjennom et datagrensesnitt som heter «Dormio». Men i stedet for å vekke dem, påvirker grensesnittet dem inn i hypnagogi, og forsøker å styre retningen for deres semi-kohærente tilstand, og foreløpig har dette vært suksessfullt.

Ved bruk av en hanske utstyrt med en rekke ledninger og biosensorer, sporer grensesnittet brukerens sakte nedstigning i søvn, og måler de subtile muskelavslappingene i hånden. Deretter gir en applikasjon en lydfrekvens som forhindrer brukerne fra å gå inn i en dypere søvn, og sender dem i hypnagogisk tilstand med et ledende ord eller konsept å fokusere på.

Så langt har ordene «gaffel» og «kanin» blitt brukt som vellykket tema for «drømmeinnhold». Brukere blir deretter spurt spørsmål for å fange ideer som flyter gjennom deres sinn, uten å fullstendig vekke dem, før de får lov til å sovne helt inn.

Vi tilbringer nærmere en tredjedel av våre liv i sovende, hvor våre sinn eksisterer i kreative, fantastiske hallusinatoriske tilstander. Forskere på teamet vil finne ut hvordan man kan snike seg inn i den verden, og potensielt dra nytte av det som måtte dukke opp der.

Det ubevisste sinnet har vært gjenstand for studier av forskere i århundrer, men vi vet fortsatt så lite om det. Det er også bevist at vi alle er fødte kreative genier, men gjennom konstruksjonene og kravene i vårt samfunn, blir vår originalitet konstant undertrykt. Kunne den kreativiteten oppstå med hypnogogisk forbedring?

Kilde: Gaia.com

Har du meninger om saken, benytt vårt kommentarfelt.