Forskning: Glemsomhet er et tegn på at du er usedvanlig intelligent.

Om det er typisk deg å glemme navnet på en ny kollega, gått på butikken, for så å komme hjem med alt unntatt den varen du i utgangspunktet dro for å kjøpe, behøver du ikke bekymre deg så mye, og tro at du er dum – men ifølge forskning publisert av Cell, er det tvert imot et tegn på at du er usedvanlig intelligent.

Kanadiske forskere har oppdaget i en ny studie at de som ofte glemmer, kan være de mest intelligente. Forskningen konkluderer med at hukommelse og intelligens ikke nødvendigvis går hånd i hånd. Dette på tross av at de som husker alle sine venners bursdager, detaljer fra fjerne hendelser og all verdens ting, oftest blir oppfattet som mer intelligente.

Å huske hver eneste detalj er ikke det som gjør deg klok, men å ha et godt overblikk over helheten er bedre for både din hjerne og helse.

Det har seg nemlig sånn at den delen av hjernen din som lagrer minnene, er så smart at den kan sortere bort og slette likegyldige detaljer, og hjelper oss med å beholde det vesentlige. Og det gjør det logisk å forstå hvorfor vi lettere husker ansikter enn navn.

Vi har vel alle opplevd hvor pinlig det er å ikke huske navnet på den personen du møter på gata, og som du kjenner godt. Men om du ser det fra et annet synspunkt, blir det lettere å forstå.

Forestill deg følgende; at du er en løve på savannen som er avhengig av å ha oversikt over dine omgivelser for å overleve. Å kunne gjenkjenne sine venner og fiender vil være av stor betydning, men hva de heter vil selvfølgelig bety langt mindre.

Hjernens kloke funksjoner og mekanismer hjelper deg også med å sortere gamle minner som du ikke lenger trenger, og gjemmer dem vekk til fordel for nye og mer aktuelle hendelser.

På tross av at å ha et godt overblikk er viktig, er det i dag stadig færre som har nettopp den evnen. Med en stadig mer avansert teknologi, for eksempel den elektroniske dingsen du leser denne artikkelen på, behøver folk knapt å huske noe som helst lenger. Absolutt all informasjon, også personlige påminnelser, er bare et tastetrykk unna.

Denne studien konkluderer selvfølgelig ikke med at du skal ha dette som unnskylding og glemme absolutt alt i hytt og pine, men hvis du kommer hjem fra butikken uten den melka du dro for å kjøpe, kan du bare berolige deg selv og din irriterte og melketørste familie med at det var bare hjernen din som gjorde jobben sin.

Kilde: Cell.com

Ikke vær glemsk, men husk å dele denne artikkelen med dine glemsomme venner. Og har du meninger rundt dette, benytt gjerne vårt kommentarfelt.