#Metoo: De Grønne-politiker i Finland utvist fra fly på grunn av «sympatiaksjon» for landsforvist medpassasjer

Juridisk talsmann for partiet De Grønne i Finland, Aino Pennanen, ble eskortert ut fra et fly på Helsinki Lufthavn etter at hun i protest mot en medpassasjers deportasjon nektet å sette seg før avgang.

Pennanen kringkastet live video av sin protest på Facebook slik den skred fram i går tirsdag. Flyets avgang ble forsinket ca. ti minutter. Videoen kan også ses flere steder på Youtube, som her.

I videoen sier hun at nektet å følge instruksjonene fra flypersonellet etter at hun hadde observert at en annen passasjer var i ferd med å bli tvangsreturnert.
[wordads]
Pennanen sa til Helsingin Sanomat at hun hadde ikke planlagt flyprotesten på forhånd, og at hun ikke visste til hvilket land den deporterte skulle sendes.

«Vi har dype problemer i systemet vårt. Det er grunnen til at jeg ønsket å stå opp for å hjelpe den personen. Det handlet ikke bare om en flytur, men om et problem innenfor vårt rettssystem», fortalte hun avisen.

Lignende tilfelle i Sverige

Tirsdagens hendelse lignet en annen som fant sted i Sverige i forrige uke da en aktivist ved navn Elin Ersson protesterte på deportasjonen av en afghaner som befant seg på flyet.

Imidlertid mottok Ersson i det tilfellet støtten til mange medpassasjerer på flyet, og afghaneren måtte til slutt fjernes fra flyet før det tok av. Også Ersson live-strømmet hendelsen på Facebook.

Sekretær for de Grønne Touko Aalto tvitret til støtte for Pennanen’s handling og kalte henne modig: «Den modige Aino Pennanen prøvde å forhindre en persons tvangsretur. Å fronte en menneskrettssak kan ikke avhenge av en enkeltpersons sivile mot», skrev han.

Jan Lindström fra finsk politi uttalte at han ikke kunne huske en lignende situasjon hvor en person nektet å forlate et fly.

Finnair, som også har bekreftet hendelsen, sa ved sin talsperson Mari Kanerva at flyets destinasjon var Berlin i Tyskland. «På grunn av forstyrrende oppførsel måtte en person fjernes fra flyet. Det var myndighetenes avgjørelse og vi kan ikke kommentere mer omkring dette,» sa Kanerva.

 

 Kilde: Uutiset