Vad händer i Brasilien?

Demonstrationerna i Brasilien växer dag för dag. Idag, 20 november, pågår det demonstrationer på 38 motorvägar i landet. De består av lastbilar och traktorer som spärrat av hela vägen eller delar av den så att bara ett trafikfält är öppet. Folket har bokstavligt talat tagit över gatorna.

Det pågår även stora bränder på vägarna som består av högar med bildäck som tänts på. Myndigheterna skyller på demonstranterna men lastbilchaufförerna som är på plats säger att det är folk som är missnöjda med demonstrationerna som har tänt på. Det är ganska logiskt att lastbilchaufförerna inte vill ha stora bränder vid sina lastbilar.

Demonstrationerna har eskalerat efter att brasilianska myndigheter spärrade bankkonton till 43 företag som man misstänker ha finansierat demonstrationerna. Ett av dem är Sipal, som är en av Brasiliens största företag när det gäller spannmål.

Känner vi igen detta? Är det inte en metod vi känner igen från kommunist dyrkande Trudeaus Canada? Trudeau använde denna metod då han kände sig hotad av folket som stöttade Freedom Convoy. I Kina ser vi också att dina tillgångar och din frihet begränsas om du inte gör som regimet säger. Denna metod är inte demokratisk utan totalitär, det är ren diktatur. Men så är ju Lula en kommunistanhängare.

På sociala medier cirkulerar även videon där man menar att valsedlarna körs iväg till en okänd plats. Varför flyttar man på dem? Om detta stämmer vet vi inte. Men en sak vet vi och det är att de miljontals brasilianare som nu demonstrerat i flera veckor är fast beslutna att inte acceptera valfusket. De är ett föredömme i att agera mot maktmissbruk. Någonting för nordbor att lära sig av.

Fyll in din epostadresse og abonner gratis på våre artikler