» Faren min har en stor pikk under buksene»

Tenk deg at du er i et bryllup, og at du tenker under vielsen at nå må det ikke komme noen stygge utbrudd fra deg, og du konsentrerer deg så godt du kan, om å sitte stille og rolig, og du plutselig brøler over hele kirken: » Faren min har en stor pikk under buksene». Tenk den følelsen!

Den viktigste årsaken til Tourettes syndrom er arv tror forskerne, men infeksjoner og stress kan også være medvirkende årsak.

Eksempler på tics kan være harking, kremting, plystring, hodebevegelser eller rykninger, blunking, altså ufrivillige bevegelser og lyder.

-Personer med tics kan også plutselig slå noen som sitter ved siden av dem, uten at de ønsker å gjøre det.

-Melkeglass kan bli kastet ned på gulvet, selv om det ikke var meningen. Vi kan bare erindre hvor frustrerende dette må være både for barn og foreldre eller andre voksne som er sammen med barnet.

Denne sykdommen er arvelig

 

Det kan nå ha kommet en ny mulig behandling av denne sykdommen

Det er blitt analysert arvemasse til ca. 800 familier som har et eller flere familiemedlemmer med Tourettes syndrom.

I Uppsala universitetet i Sverige fant forskere ut at det finnes en rekke gener som øker risikoen for å utvikle Tourettes.

De fleste med denne sykdommen har mor eller far som har lignende symptomer sier forskerne. Det er funnet forandringer i arvemassen i familier der Tourettes syndrom forekommer. Der det er bare en person i familien med syndromet, er det i 10 prosent av tilfellene funnet en forandring i arvemassen til disse barna som foreldrene ikke har.

Gutter har større sjanse for å utvikle Tourettes enn jenter.

Sykdommen dukker ofte opp i 7 årsalderen, og symptomene blir ofte kraftigere når barnet kommer i tenårene. Angst og depresjon kan forverre sykdommen, og kan nesten oppleves verre enn selve sykdommen. Gå i stadig redsel for hvordan omverdenen reagerer om du kommer med upassende ord, og bevegelser er jo stressende nok i seg selv.

En av årsakene til Tourettes syndrom kan være at noen nerveceller ikke har plassert seg riktig under hjernens utvikling og modning, mener en av forskerne.

Barn med Tourettes kan fremstå som mer trygghetssøkende enn friske barn og barn med ADHD eller autisme, siden angsten og depresjonen kan påvirke disse barna så sterkt.

Det er veldig viktig at psykologer fanger dette opp, siden det kan være vanskelig for foreldre å fange opp barnas angst og depresjon.

-For barnas utvikling og fremtid er det veldig viktig å fange dette opp og starte tidlig med behandling mener forskerne.

De fleste blir bedre etter puberteten.

Grunnen til at de fleste blir bedre etter puberteten kan være at frontlappene i hjernen modnes, og det blir lettere å kontrollere de ufrivillige lydene og bevegelsene.

Kilde: